poniedziałek, 14 maja 2012

Maślanka i mięso (?)

Świetne mięso na piknik, majówkę, lekki obiad w upalny dzień. Skromna ilość i dobór przypraw, delikatne i soczyste mięso. Ja podałam z młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem i surówką z kiszonej kapusty. Na bazie przepisu Nigelli.



Podudzia z kurczaka w maślance

Składniki:

12 sztuk podudzi z kurczaka
2 szklanki maślanki
5 ząbków czosnku
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka miodu
olej

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć. Ułożyć w dużej misce lub umieścić w worku strunowym. Zalać maślanką, wsypać przyprawy i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na jakiś czas (u mnie marynowało się 24 godziny, ale równie dobrze może być dużo krócej). Po marynowaniu, podudzia osączyć lekko z maślanki i obsmażyć je na patelni na oleju. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać 3-4 łyżeczkami maślanki z przyprawami i odrobiną oleju. Piec w piekarniku pod przykryciem w 200 stopniach do miękkości. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę, by mięso się zrumieniło. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. mmm ale ten kurczak wyglada...az mi pachnie od monitora :) Super pomysl z tą maślanką!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być niezwykle delikatny i mięciutki po takiej maślankowej kąpieli. Pyszny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja robiłam wczoeaj identyczne na obiad, ale z tego przepisu: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/05/Podudzia-w-maslance-i-pikantne-ziemniaczki.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis niemal identyczny :) danie jest tak proste, że możliwych modyfikacji sposobu wykonania jest naprawdę niewiele ;)

      Usuń