Przepis z blogu Moje Wypieki, zapisany już dawno temu, a dopiero dziś sprawdzony. Co prawda, jak to w mojej kuchni, musiało czegoś zabraknąć, tym razem maku. Zamieniłam więc mak na siemię lniane, które w połączeniu ze słonecznikiem fajnie razem chrupało. Bardzo lubię słodkie śniadania, dlatego podałam na słodko, z powidłami śliwkowymi. Są jednak bardzo sycące, smażyłam z połowy porcji i bardzo dobrze, bo najadłam się po pachy trzema sztukami ;)
Pancakes pełnoziarniste z siemieniem i słonecznikiem
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (w oryginale jeszcze 1/2 łyżeczki sody, ale zabrakło, więc nie dodałam)
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki siemienia lnianego (w oryginale maku)
1/2 szklanki ziaren słonecznika uprażonych wcześniej (pominęłam prażenie z czystego lenistwa)
2 i 1/4 szklanki maślanki
2 jaja
2 łyżki masła roztopionego
Wykonanie:
Też się do tych placuszków przymierzam bo wyglądają bardzo apetycznie i mają w sobie ziarenka :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie spotkałam ;]
OdpowiedzUsuńfajnee..
Ładnie wyglądają i zdrowe są, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam pancakes. Sama mam sprawdzony przepis na nie. O dziwo tradycyjne,płaskie naleśniki na słodko w moim wykonaniu są jak dla mnie beznadziejne. Chyba wypróbuję ten przepis, ciekawi mnie ta wersja z makiem.
OdpowiedzUsuń