poniedziałek, 11 czerwca 2012

Chleb polski

Kolejny chlebowy wypiek. Bardzo smaczny i prosty chleb na zakwasie. Dosyć szybki, bo bez zaczynu, na bazie mąki pszennej. Od Tatter.


Chleb polski

Składniki:

200 g żytniego zakwasu
550 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka melasy trzcinowej
1 płaska łyżka soli
300 ml letniej wody
opcjonalnie: 1/4-1/2 łyżeczki suchych drożdży

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki, po czym zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Pozostawić zakryte do odpoczynku na 2-2,5 godziny, w tym czasie składając 2-3 razy. Następnie ukształtować bochenek. Umieścić w koszu do wyrastania na 1,5 godziny. Naciąć. Piec z parą w 260 stopniach C przez 10 minut, potem obniżyć do 230 i piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kratce.

4 komentarze:

  1. Piękne bochenki nam tu prezentujesz.
    Ja również piekę chleb już ( a może raczej dopiero) od prawie dwóch lat i nie wyobrażam już sobie kupowania chleba w sklepie. Temu domowemu nie dorówna żaden, nawet ten z najlepszej piekarni. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, ja piekę chleb dopiero od jakichś dwóch miesięcy, więc zdecydowanie jeszcze wiele przede mną ;)

      Usuń
    2. To świetnie Ci wychodzi :)
      Ale w razie gdyby coś kiedyś poszło nie tak, to nie ma się co zrażać, nie wyjdzie tym, to następnym razem się uda. Mi do tej pory zdarzają się chlebowe wpadki, ale bywa że przepis się udaje za drugim podejściem i to w sumie bez żadnych istotnych zmian :)) Dziwne, ale tak właśnie się zdarza. Pozdrawiam cieplutko i trzymam kciuki za kolejne chleby :)

      Usuń