sobota, 2 czerwca 2012

Chlebek napakowany ziarnami - na zakwasie

Odkąd wyhodowałam zakwas nieustannie eksperymentuję. Gdyby ktoś przejrzał historię w mojej przeglądarce, znalazłby w większości strony ze wskazówkami dotyczącymi pieczenia chleba :P Jestem tak podjarana, że najchętniej nauczyłabym się wszystkiego od razu i piekła chleby dwa razy dziennie ;)

Dziś mój pierwszy chleb bochenkowy - wreszcie się odważyłam. Wyszedł co prawda dość plaskaty, ale i tak przepyszny. Z chrupiącą skórką, miękkim i puszystym środkiem. No i przede wszystkim - z duuużą ilością ziarenek, co mnie osobiście bardzo pasuje. We dwie z mamą na dzień dobry zjadłyśmy prawie pół bochenka :P Zdjęcie jeszcze ciepłego chlebka. Przepis z CinCin :)



Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem

Moczenie ziarna:

35g siemienia lnianego
100g wody

W dzień poprzedzający pieczenie zalewamy siemię lniane zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia przykryte folią na 12 do 16 godzin.


Zaczyn:

75g mąki pszennej 550
90g wody
2 łyżki zakwasu

Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16 godzin.

Ciasto chlebowe:

380g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
40g mąki żytniej
60g uprażonych ziaren słonecznika
30g uprażonych ziaren siemienia lnianego
175g wody
18g (1 łyżka) soli
130g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
170g zaczynu (patrz wyżej)


Przygotowanie i pieczenie

Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego. W maszynie ok. 3 minuty, ręcznie do 10 minut. Ewentualnie skorygować jeszcze ilość mąki lub wody – ciasto powinno być średnio ścisłe i jeszcze raz krótko zagnieść.

Ciasto powinno odpoczywać przykryte ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. W tym celu rozpłaszczyć kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów.
Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.
 Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny bądź podłużny bochenek i umieścić delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyku do wyrastania (u mnie plastikowa miska wyłożona ściereczką).
Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25 st C. W chłodzie np. 10 st C można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6 st C) do 18 godzin.
Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba palcem czy chleb jest dobrze wyrośnięty.
Chleb wyjąć, naciąć delikatnie. Piec 40 – 45 min w temperaturze 220st C.

1 komentarz:

  1. Rozumiem Twoją fascynację pieczeniem chleba.
    Sama przez to przeszłam.
    A ten chlebek wygląda bardzo urodziwie.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń