poniedziałek, 29 listopada 2010

Majonez

Od kiedy pamiętam, majonez zawsze był obecny w moim domu, Mama kupowała zawsze jednej firmy - gęsty, że łycha staje i wg. całej mojej rodziny najlepszy. Ostatnio jednak udało mi się wyczarować majonez domowej roboty. O dziwo, wyszedł równie gęsty (gdy przechyliłam słoik do góry dnem, majonez trzymał się stabilnie), a domownicy osądzili też, że równie dobry, chociaż ja następnym razem zmniejszę ilość musztardy. Podaliśmy go do niedzielnego śniadania do jajek na twardo i kanapek. Warto robić majonez, choćby ze względu na oszczędności ;) 


 Majonez

Składniki:
1 jajko
2 łyżeczki musztardy (wg. mnie za dużo, wystarczy 1 łyżeczka maksymalnie, chyba, że ktoś lubi posmak musztardy w majonezie)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu białego (nie miałam, dodałam czarnego, w majonezie są czarne kropeczki, jeżeli komuś przeszkadza, radzę jednak zaopatrzyć się w biały pieprz)
1 łyżeczka cukru
sok z 1/2 cytryny
300 ml oleju (użyłam rzepakowego)

Wykonanie:

Umieścić w naczyniu wszystkie składniki oprócz oleju. Chwilę ucierać mikserem na najwyższych obrotach i zacząć powoli dodawać olej (baaardzo powoli, inaczej się zważy). Ucierać do zgęstnienia. Przełożyć do słoiczka. Z takiej porcji otrzymałam niecały słoiczek od dżemu. Przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz