poniedziałek, 24 stycznia 2011

Ulubiony sos pomidorowy i makaron

Prosty i szybki sposób na obiad. A ten smak... Do tej pory żaden przepis na sos pomidorowy do makaronu nie spełniał moich oczekiwań, zatem z pomocą przyszła mi moja własna inwencja. Jest dokładnie taki jak lubię: mocno czosnkowy i mocno ziołowy. Jeśli pominąć mięso, będzie wspaniale smakował jako sos do pizzy. W sezonie używam świeżych ziół i pomidorów z ogrodu Babci. Wtedy to już istna ambrozja...



Ulubiony sos pomidorowy

Składniki:

przepis na jedną dużą porcję lub dwie małe:

0,5-1 mała pierś z kurczaka
4-5 ząbków czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
0,5 łyżeczki cząbru lub tymianku
1 łyżeczka octu balsamicznego z Modeny
0,5 łyżeczki cukru (opcjonalnie, jeżeli pomidory są kwaśne)
sól, pieprz, czerwona papryka w proszku do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek

dowolny makaron - jakieś 100-125 g.

Wykonanie:

Pierś z kurczaka zmielić razem z czosnkiem. Rozgrzać oliwę w rondlu i przysmażyć mięso z czosnkiem. Pomidory z puszki lekko odsączyć (znacznie skraca to czas oczekiwania, niestety jeżeli robimy ze świeżych, nie da się ominąć długiego duszenia sosu) i wrzucić do mięsa z czosnkiem. Chwilę pogotować. Dodać zioła, cukier, ocet. Pogotować 5-10 minut, aż smaki się połączą. Doprawić solą, pieprzem i suszoną papryką wg. własnego smaku. Podawać z makaronem.

5 komentarzy:

  1. Zgadzam się z agą... piękne zdjęcia i danie z pewnością wyborne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos pomidorowy lubię prawie każdy. Ale to fakt, że ten który sobie człowiek wypraktykuje sobie sam jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pysznie wygląda na Twoich zdjeciach!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te pomidory z ogrodu Babci...Tego Ci zazdroszczę. Takie są najlepsze na świecie.

    OdpowiedzUsuń