piątek, 11 lutego 2011

Sernik teściowej

Chociaż osoba, która podała mi ten przepis już jakiś czas nie jest moją przyszłą teściową, to jednak nazwa się przyjęła i do dzisiejszego dnia sernik ten nazywany jest sernikiem teściowej. Oczywiście nie wychodzi mi tak wspaniały jak wspomnianej teściowej, ale i tak jestem za niego chwalona. Spód jest lekko gliniasty, natomiast sama masa serowa nie jest typowo piankowa, ale nie jest też typowo ciężka. Ponadto niestety sernik jest z rodzaju tych bardzo opadających.


Sernik teściowej

Składniki na kakaowy spód:

1 szklanka mąki (bardzo płaska, bez żadnej górki)
1/2 kostki margaryny lub masła (kostka o wadze 250 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:

Margarynę lub masło rozpuścić, chwilę przestudzić. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Wlać tłuszcz (zwykle wlewam jeszcze ciepły) i wymieszać łyżką. Masa będzie dosyć rzadka, jeżeli nie będzie chciała uformować się z grubsza kula, należy dosypać łyżkę mąki. Kula będzie dość klejąca i lejąca w rękach, jednak taka ma być. Zawinąć we folię i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie zetrzeć ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą o wymiarach 21x36 cm. Na czas przygotowywania masy serowej włożyć do lodówki.

Składniki na masę serową:

1 kg sera twarogowego półtłustego zmielonego dwukrotnie
8 jaj (osobno białka, osobno żółtka)
2 szklanki cukru drobnego (można mniej, jeżeli ktoś nie lubi bardzo słodkich wypieków)
3/4 kostki masła (kostka o wadze 250 g, dzisiaj użyłam oleju, zważyłam i wlałam 190 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (myślę, że śmiało można pominąć)
kilka kropel aromatu waniliowego
opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa itp.

Wykonanie:

Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć na jasną i puszystą masę wraz z cukrem. Do masy dodać stopione i przestudzone masło, zmiksować. Dodać składniki: mąkę, aromat, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodawać stopniowo zmielony ser, ucierając do połączenia składników. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i połączyć z masą serową delikatnie. Na koniec dodać bakalie. Wylać na blachę ze spodem, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, około 50 minut. Po upieczeniu należy okroić brzegi sernika od blachy, by równo opadł. Wystudzić i wstawić na co najmniej 12 godzin do chłodnego miejsca, a najlepiej na 24 godziny. Polać ulubioną polewą czekoladową lub kakaową.

8 komentarzy:

  1. Pyszne zdjęcie! I wcale nie opadł.Chętnie bym się poczęstowała...
    Niedoszła teściowa byłaby z Ciebie dumna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic opadającego nie widzę, za to widzę piękny sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik bardzo pysznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny :) Zjadłabym taki kawałek, jak ja uwielbiam serniki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Opadający czy nie, ważne aby smakował ;) A wygląda przepysznie, z chęcią bym wsunęła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń