Długo zastanawiałam się nad założeniem bloga. Przeglądałam wymuskane blogi innych i coraz bardziej kusiło mnie, by i sobie taki sprawić. No i jest. Co z tego będzie, czas pokaże. Na powitanie częstuję Was chałką. Uwielbiam ciasta drożdżowe. Delikatne, niezbyt słodkie i mało tłuste. Z tego względu chałka stała się jednym z moich faworytów w tej kategorii, chociaż piekłam ją drugi raz. Pierwszy raz był dzień wcześniej, ale rodzina na moje zawołanie "a chciałam jeszcze zrobić zdjęcie!", gdy zobaczyłam tylko okruszki, odpowiedziała "to zrób jeszcze jedną". Cóż mi innego pozostało... :P Miałam do wyboru dwa przepisy - oba dość do siebie zbliżone, jednak nauczona doświadczeniem wybrałam propozycję Doroty z Moje Wypieki. Piekłam już wiele razy według jej pomysłów i zawsze niezawodnie. Zaplotłam dwie chałki, bo poprzednio wyszła mi chała-gigant z tej porcji :P
Chałka z wanilią
Źródło: Moje Wypieki
Składniki:
- 3 i 1/4 szklanki mąki chlebowej (ok. 500 g)
- 1 duże jajko
- 60 g drobnego cukru
- 4 łyżki roztopionego masła (ok. 50-60 g, za pierwszym razem użyłam oleju, potem masła)
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego, by nie sparzyć drożdży)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) (zamiast cukru można użyć ziarenek z laski wanilii i zagotować je z mlekiem, ostudzić) (użyłam aromatu)
- 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych (użyłam świeżych)
- 1 roztrzepane jajko (moim zdaniem wystarczy białko, dużo zostaje)
- 2 łyżki mleka (wg. mnie wystarczy jedna łyżka)
- mak lub kruszonka (robiłam kruszonkę, nie znam proporcji, zawsze robię na oko)
Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Wsypać do miski, zrobić dołek. Do dołka wbić jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, dodać soli i cukru. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego), by było gładkie (będzie się kleić). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (u mnie ok. 40-50 minut).
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować chałkę.
Chałkę przykryć ponownie i pozostawić do napuszenia w cieple na około 40 - 60 minut. Przed pieczeniem posmarować 2 łyżkami mleka roztrzepanymi z jajkiem. Można posypać makiem lub kruszonką.Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 175ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, jeśli zbyt szybko nabiera koloru. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz