Ciasto jest BAJECZNE! W moim rankingu, jako wielbicielki cynamonu, rodzynek i orzechów to cudo ma noty naprawdę wysokie. Do tego nietłuste i z razowej mąki. Raj! Idealne do szklanki ciepłego mleka. Szczerze mówiąc obawiałam się konsystencji surowego ciasta, gdyż było stosunkowo rzadkie, ale okazały się to uprzedzenia zupełnie bezpodstawne. Upieczone jest wilgotne i miękkie. Przepis pochodzi z forum CinCin.
Ciasto cynamonowe z rodzynkami i płatkami owsianymi
Składniki:
1 / 2 szklanki płatków owsianych
1 / 3 szklanki ciepłego mleka
1 / 2 szklanki rodzynek
1 / 4 szklanki oliwy z oliwek (użyłam oleju rzepakowego)
1 / 3 szklanki cukru palmowego (użyłam zwykłego)
2 jajka
1 / 4 szklanki jogurtu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam, nie przepadam za połączeniem wanilii i cynamonu)
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 / 2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Od siebie dodałam garść orzechów włoskich, niesiekanych z lenistwa ;)
Kruszonka (pominęłam, bo zabrakło mi płatków owsianych)
1 / 4 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka cukru palmowego
1 łyżka masła
Wykonanie:
Płatki owsiane i rodzynki zalać gorącym mlekiem i odstawić na 20-30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, foremkę keksową (20x10cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Utrzeć cukier z oliwą , potem kolejno dodać jaja i dokładnie utrzeć. Następnie dodać jogurt i ekstrakt waniliowy. Wmieszać w masę płatki z rodzynkami. Osobno wymieszać suche składniki : mąka, proszek, soda i cynamon. Połączyć suche składniki z masą. Zrobić kruszonkę dokładnie mieszając płatki, cynamon, cukier i masło. Wlać przygotowane ciasto do foremki, posypać kruszonką. Piec 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz