Jak nakazuje regionalna tradycja, w imieniny Marcina rok rocznie pieczemy rogaliki. Co prawda nie są to rogale świętomarcińskie z białym makiem i marcepanem, ale mimo wszystko rogaliki. Tego roku prócz krucho-drożdżowych, na stole zagościły też słodkości pełnoziarniste, co by trochę zdrowia zażyć, nie licząc przyjemności ;) Przepis pochodzi w forum wegedzieciak i wykorzystywałam go już kilka razy, ale przerobiłam nieco, gdyż ciasto było rzadkie i nijak nie dało się uformować rogalików. Jest dosyć puszyste, więc myślę, że śmiało można z niego zrobić drożdżówki.
Pełnoziarniste rogaliki drożdżowe
500 g mąki pszennej razowej (dodatkowo dodaję około 2 szklanki)
500 ml mleka sojowego (używam krowiego)
50 g drożdży
3 łyżki oliwy
miód do smaku (dla wegan syrop z agawy lub coś podobnego)
szczypta soli
aromat rumowy, waniliowy lub przyprawy np. cynamon, imbir itp.
ok. 600 g marmolady do nadzienia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz