poniedziałek, 13 grudnia 2010

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Smakołyk idealny do świątecznych wypieków jak i do podjadania. Ja jednak pokroiłam skórkę w kosteczkę i dodam ją do sernika, klusek z makiem i makowca. Uwielbiam jej spory dodatek w masie makowej. Moja Mama bardzo często kandyzowała kiedyś pomarańczową skórkę, ale gdy zapytałam ją o przepis, nie była w stanie podać jego proporcji, a więc skomponowałam własny przy pomocy Mamy, "Kuchni Polskiej" i internetu. Smacznego!


Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:

2-3 duże pomarańcze
1 szklanka wody
1 szklanka cukru

Wykonanie:

Pomarańcze dokładnie wyszorować. Osuszyć, obrać ze skórki. Ze skórki dokładnie usunąć białą część. Pokroić w paseczki, kosteczkę itp., w zależności od celu użycia. Zamoczyć na całą noc (lub nawet dłużej) w zimnej wodzie lub wrzucić do wrzącej wody i obgotować 15 minut. Wyjąć, osuszyć lekko. Zagotować wodę z cukrem do rozpuszczenia, dodać skórkę. Gotować aż staną się półprzezroczyste. Wyjąć z syropu i wysuszyć, np. w piekarniku. Syrop można wykorzystać do drinków, herbaty itp. Można też pominąć proces suszenia i przechowywać skórkę w syropie.

1 komentarz:

  1. Piękna skórka! Uwielbiam ją wąchać,jeść, dodawać do wypieków i potraw.
    U mnie też trafia do klusek z makiem.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń