Naleśniki są dobre na wszystko: na śniadanie, na obiad, na kolację... Są tak uniwersalne, że pasuje do nich niemal wszystko, począwszy od dżemu, skończywszy na kiszonej kapuście. Dlatego je lubię :) Moje naleśniki podane były dziś z serkiem wiejskim i domowym dżemem truskawkowym.
Naleśniki razowe
Składniki:
250 ml mleka
mąka razowa lub graham
1 jajko
szczypta soli
ew. przyprawy, jeżeli podajemy na wytrawnie
Wykonanie:
Jajko roztrzepujemy z mlekiem trzepaczką balonową. Dodajemy przyprawy, sól. Mąki dodajemy tyle, by ciasto było dosyć gęste i łatwo rozprowadzało się na patelni (ok. szklanki, ale należy dodawać stopniowo). Smażyć na mocno rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawać.
Pyszny Blog:)
OdpowiedzUsuńA te naleśniki wyglądają bosko - grzechu warte;) no i to zdjęcie takie czyste, apetyczne...
Wspaniałe,pyszne! No i pięknie pokazane.
OdpowiedzUsuńŚwietne, zdrowe, pożywne śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńO tak, dokladnie za to samo uwielbiam nalesniki :)
OdpowiedzUsuńPiekne kocisko w profilowym zdjeciu!