środa, 15 grudnia 2010

Naleśniki razowe. Śniadanie

Naleśniki są dobre na wszystko: na śniadanie, na obiad, na kolację... Są tak uniwersalne, że pasuje do nich niemal wszystko, począwszy od dżemu, skończywszy na kiszonej kapuście. Dlatego je lubię :) Moje naleśniki podane były dziś z serkiem wiejskim i domowym dżemem truskawkowym.


Naleśniki razowe

Składniki:

250 ml mleka
mąka razowa lub graham
1 jajko
szczypta soli
ew. przyprawy, jeżeli podajemy na wytrawnie

Wykonanie:

Jajko roztrzepujemy z mlekiem trzepaczką balonową. Dodajemy przyprawy, sól. Mąki dodajemy tyle, by ciasto było dosyć gęste i łatwo rozprowadzało się na patelni (ok. szklanki, ale należy dodawać stopniowo). Smażyć na mocno rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawać.

4 komentarze:

  1. Pyszny Blog:)
    A te naleśniki wyglądają bosko - grzechu warte;) no i to zdjęcie takie czyste, apetyczne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe,pyszne! No i pięknie pokazane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, zdrowe, pożywne śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, dokladnie za to samo uwielbiam nalesniki :)
    Piekne kocisko w profilowym zdjeciu!

    OdpowiedzUsuń