środa, 8 grudnia 2010

Piernik przekładany

Wszystko już w zimowo-świątecznym klimacie, częściowo już nawet moja kuchnia. Dzisiaj postanowiłam więc upiec piernik, nad którym rozmyślałam dłuższy czas. I w końcu jakoś tak bez żadnego planu, weszłam, zmiksowałam, wrzuciłam do piekarnika. Teraz studzi się i czeka na przełożenie, ale nie odmówiłam sobie uszczknięcia małego kawałeczka. Jest mięciutki i pachnący. Myślę, że z nadzieniem nabierze jeszcze lepszego charakteru. Na zdjęciu dopiero co wyjęty z piekarnika. Przepis z Moje Wypieki.
09.12.2010 - umieściłam dodatkowo zdjęcie przekroju ciasta.




Piernik przekładany

Składniki:

1 i ¾ szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru 
200 g płynnego miodu
125 g masła
3 jajka 
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (użyłam jogurtu) 
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (dałam 2 łyżki własnej przyprawy)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
1,5 łyżki kakao
sypnęłam bakaliami (rodzynki, skórka pomarańczowa) 

Ponadto na przełożenie:

1 słoik dżemu śliwkowego (mój był domowy, w sklepie jeszcze nie widziałam dżemu śliwkowego)
1 słoik dżemu brzoskwiniowego (w oryginale słoik powideł)
1 opakowanie galaretki cytrynowej (w oryginale morelowa)

Na polewę: (pominęłam)

120 g gorzkiej czekolady 
125 g masła

Wykonanie:
 

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodawać porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość włożyć do formy (u mnie głęboka keksówka o długości 32cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 165°C przez około 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Dżem i powidła zagrzać, do momentu zagotowania, ściągnąć z ognia. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, ostudzić (nie do końca, bo zbyt mocno stężeje).
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty (u mnie dwa, leniwa jestem ;)), posmarować masą dżemową (może być lekko ciepła).
W celu zrobienia polewy rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając. Polać gotowy piernik.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz