poniedziałek, 6 grudnia 2010

Korzenne kakao

Do zrobienia tego pysznego i rozgrzewającego napoju zainspirował mnie wpis na blogu Przypraw mnie. Dla mnie kakao to wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w zimowe wieczory grzałam sobie zmarznięte dłonie gorącym kubkiem. I ten kożuch na powierzchni tłuściutkiego mleka... W tej wersji kakao ma nieco wyrazistszy smak, który niekoniecznie może smakować dzieciom. A już na pewno nie będzie to dziecięcy napój, gdy dolejemy do niego nieco rumu, który niewątpliwie zamieniłby zwykłe kakao w wysublimowany deser.



Korzenne kakao

Składniki:
250 ml mleka (użyłam 0,5%, ale na pewno lepsze będzie pełnotłuste)
1 gwiazdka anyżu
3-4 goździki
2 laski cynamonu
nasiona kardamonu wyłuskane z jednego owocu
1 łyżeczka kakao niesłodzonego
1 łyżeczka miodu

ewentualnie trochę rumu według gustu i smaku

Wykonanie:

Mleko z przyprawami (i rumem) zagotować. Wyjąć przyprawy. Do szklanki wsypać niesłodzone kakao, wlać mleko, mieszając, by nie powstały grudki. Odczekać chwilę, by odrobinę przestygło. Dodać miód. Pić gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz